26 Temmuz 2010 Pazartesi

Özbekistan’a Kavak Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesine başlandı

Topraklarının çok az bir kısmı ormanlarla kaplı olan Özbekistan’ın bu konudaki sorununa çözüm bulmak amacıyla Başkanlığımızca hazırlanan Kavak Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ne start verildi. Bu çerçevede ilk olarak Semerkant Baki Cambay Ormancılık İşletmesi’nde örnek bir kavak fidanlığı oluşturulması yönünde karar alındı.
Proje kapsamında yapılacakların tespiti için İzmit Kavakçılık Araştırma Enstitüsü Müdürü ile uzmanlarından oluşan 3 kişilik heyet, yerinde incelemelerde bulunmak üzere Özbekistan’a gitti. İnceleme ziyaretinde Özbekistan Tarım Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüldü. Özbek yetkililer görüşmede, Türkiye’nin kavak yetiştiriciliği konusundaki bilgi ve tecrübelerinden faydalanacak olmanın memnuniyetini belirtti.
Bu yıl uygulamaya başlanacak ve 2011 yılında tamamlanması öngörülen proje kapsamında Semerkant’a Türk menşeli Samsun, İzmit ve diğer çeşit kavak ağaçlarından oluşan örnek bir fidanlık kurulması, mevcut fidanlıkların geliştirilmesi, Özbek uzmanlarının Türkiye’ne eğitilmesi ve Türk uzmanlarının Özbekistan’a danışmanlık hizmeti vermesi ile kavak ağacının işlenmesi için bir atölye kurulması çalışmalarının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder