26 Temmuz 2010 Pazartesi

1’inci Uluslararası “Ulu Bozkır Ezgileri” Türk Dünyası Müzik Festivali

3-6 Temmuz 2010 tarihleri arasında Karagandı şehrinde I. Uluslararası “Ulu Bozkır Ezgileri” Türk Dünyası Müzik Festivali, Kazakistan Cumhuriyeti’nin başkenti Astana gününe ve Karagandı Kömür Ocağı'nın 50.yıldönümüne ithafen yapıldı. Festival, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) desteğiyle Karagandı Valiliği ve Karagandı Kültür Daire İşleri Başkanlığı tarafından organize edildi

1’inci Uluslararası “Ulu Bozkır Ezgileri” Türk Dünyası Müzik Festivali 3-6 Temmuz 2010 tarihleri arasında Karagandı şehrinde 1’inci Uluslararası “Ulu Bozkır Ezgileri” Türk Dünyası Müzik Festivali, Kazakistan Cumhuriyeti’nin başkenti Astana gününe ve Karagandı Kömür Ocağı'nın 50. yıldönümüne ithafen yapıldı. Festival, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) desteğiyle Karagandı Valiliği ve Karagandı Kültür Daire İşleri Başkanlığı tarafından organize edildi.
Festivalin amacı, Türk Dünyası’nın müzik kültürünü tanıtmaktır. Festivale Kazakistan başta olmak üzere Tataristan, Başkurdistan, Hakasya ve Türkiye’den sanatçılar katıldı.
1’inci Uluslararası “Ulu Bozkır Ezgileri” Türk Dünyası Müzik Festivaline Kazakistan’ın tanınmış birçok müzik ve dans toplulukları katılmıştır: “Adırna” folklor-etnografi sanat topluluğu (Çaldırkorgan şehri), “Kerulen” etno-folklor grubu (Almatı şehri), A.Cubanov Kazak milli çalgıları orkestrası (Öktöbe şehri), Tattimbet Kazak halk çalgıları orkestrası (Karagandı şehri), “Saltanat” müzik ve dans topluluğu (Çarkaralı ilçesi), “Balkantau sazı” milli çalgılar topluluğu (Egindibulak köyü), “Tokıravın tolkındarı” müzik ve dans topluluğu (Aktogay ilçesi), “Ulıtau” folklor-halk sanat topluluğu (Ulıtau ilçesi), “Agadır ezgileri” halk çalgıları folklor grubu (Şet ilçesi), “Nazkonır” etno-halk sanat topluluğu (Canaarka ilçesi). TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un desteğiyle, festivale ayrıca TÜRKSOY üye ülkelerden de sanatçılar katıldı: Kuraycılar grubu (Ufa şehri, Başkurdistan), “Tatarika” N.Ciganov Kazan Devlet Konservatuarı orkestrası (Kazan şehri, Tataristan) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu (Ankara şehri, Türkiye). Bununla birlikte, daha önce birkaç kez bulunan ve seslendirdiği Kazak şarkılarıyla Karagandı halkının aklında unutulmaz iz bırakan Türkiye’nin ünlü ses sanatçısı Ferya Başel programda yer aldı.
Konser programı, Taldırkorgan’dan gelen “Adırna” folklor-etnografi sanat topluluğu açtı. Kazak halkının en eski ve nadir milli çalgılardan biri olan “Cetigen”, çıkarttığı nazik ve güzel sesiyle salondaki tüm sanatseverleri büyüledi.
Büyüleme sırası şimdi de Başkurtların milli çalgısı “Kuray”dadır.Başkurdistan’dan gelen Kuraycılar grubu Karagandı şehrine ilk defa gelmişler. Kuray Türk halklarının milli çalgısı olup, ona benzer Özbeklerde “şor”, Kazaklarda ise “sıbızgı” gibi çalgılar bulunmaktadır.
İnsanların aklını alan büyüleyici gösterilerden biri, Hakasya’dan solist olarak tanıtılan Altaylı gırtlak ses sanatçısı Mergen Teldiyev’e aittir. Bununla birlikte, seyircilerin beğenisini toplayan diğer bir topluluk, Türkiye’den gelen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu olmuştur. Topluluk sanatçılarının güzel sesleri, canlı ve kıpır kıpır melodiler ile repertuar zenginliği ilk dikkat çeken özelliklerden biri olmuştur. Topluluğun Sanat yönetmeni Savaş Demiral, topluluğun Azeri, Kazak, Tatar ve Türk sanatçılarından oluştuğunu ifade etmiştir. Müzisyenler, Türk Dünyasına ait milli çalgıların bütününü çalmışlardır. Festivalin son gününe gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in doğum gününde festivale katılan tüm ülkelerin sanatçı ve müzisyenlerinden oluşan “Türk Dünyası Karma Orkestrası” sahne aldı. Ayrıca, TÜRKSOY Genel Sekreterliği tarafından Organizasyon komitesi adına Karagandi Valiliği Kültür İşleri Müdürü Rımbala Omarbekova’ya hediye verildi. Festival büyük bir başarıya imza atarak bitti. Ancak, Türk halkının müzik dünyası o kadar cömert ki, daha nice güzel ve büyüleyici sırlar armağan edecektir. Ümit ediyoruz ki, böyle ortak projelere ilham veren Türk Dünyası için faydalı fikirlerin devamı gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder