26 Temmuz 2010 Pazartesi

13’üncü TÜRKSOY Opera Günleri’nde Muhteşem Final

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreterliği çatısı altında gerçekleştirilen ve teşkilatın büyük katılımlı projelerinin başında gelen "TÜRKSOY Opera Günleri"nin ilk etabı, 09 Haziran 2010 tarihinde tek programla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Mersin Kültür Merkezi’nde, 11-12 Haziran 2010 tarihinde iki gece iki farklı programla Girne Bellapais Manastırı’nda yeniden sanatseverle buluştu.
Türk Dünyası Opera Sanatçıları'nın Bellapais Manastırı’nın gizemli ortamında Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde sundukları klasik opera eserlerinden örnekler, yerli ve çok sayıda yabancı sanatsever tarafından beğeniyle izlendi. Her iki gecede doluluk nedeniyle manastırın bahçesinde de izlenen program sonucunda sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı. 1994 yılında başlayan ve tam on yıl üst üste gerçekleştirilen etkinlik; 2003 yılında beş yıllık bir kesintiye uğradıktan sonra 2008 yılında tekrar sahne almıştı. Mersin’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen, yazılı ve görsel basının yoğun ilgi gösterdiği TÜRKSOY 13. Opera Günleri’ne bu yıl Şef Ali Hoca yönetiminde Azerbaycan (Çınara Şirinova), Kazakistan (Cupar Gabdullina), Kırgızistan (Baktıbek Ibakeyev), Türkiye (Funda Uyanık), KKTC (Laden İnce), Tataristan (Artur İslamov), Hakasya (Zinaida Maynasheva), Başkurdistan (Svetlana Arginbayeva), ve Gagavuz Yeri (Galina Vlad) olmak üzere 9 ülkeden 9 solist sanatçı katıldı.

Ünlü Aryalardan Örnekler
Sanatçılar, tanınmış klasik bestecilerin ünlü opera aryalarından örnekler sundular. İlk kez bu yıl iki ayrı gecede iki ayrı repertuar sunumuyla festival kimliğine bürünen "Opera Günleri"nin açılış konuşmasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov:"Sanatın tüm dallarına ilişkin Türk devletlerinin ve toplulukları bünyesinde barındıran, büyük çaplı her organizasyonda yer alan TÜRKSOY Teşkilatı'nın, kurulduğu 1993 yılından itibaren kültürel bağların, kardeşliğin güçlendirilmesi, ortak kültürün dünyaya tanıtılması için çalışmakta olduğunu" vurguladı. TÜRKSOY Opera Günlerinden edinilen tecrübe ile TÜRKSOY bünyesinde Üye Ülkeler Opera ve Bale Müdürleri Kurulu oluşturulduğuna dikkat çeken Kaseinov, bu buluşmanın sağladığı paylaşımın bir neticesi olarak çok anlamlı kültürel bir projeyi “Köroğlu Operası”nı ha-yata geçirdiklerini ifade etti. Kaseinov,” Bütün yüreğimle inanıyorum ki bu etkinlik katılımcılarının arasında yeni sanatsal ilişkilerin kurulmasına vesile olacak ve Türk halkları operasının gelişmesine dönük yaratıcı bir etkide bulunacaktır” dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na ortak işbirliği nedeniyle teşekkür eden TÜRKSOY Genel Sekreterinin ardından konuşma yapan Bakan Kemal Dürüst ise konuşmasında ortak kültürel değerleri olan TÜRKSOY üyesi ülkelerin KKTC ‘de düzenledikleri sanat etkinliğinin mutluluk verici olduğunu belirtti. Bakan Dürüst, KKTC’de çok daha ileri düzeyde opera kurumu oluşturmak ve sanatın her dalını geliştirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Yine açılışta söz alan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Kemal Fahir Genç ise sanatın ülkeler ve kültürle arasındaki olumlu etkisine dikkat çekerek KKTC’de düzenlenen TÜRKSOY Opera Günleri’nin önemini vurguladı ve katkıda bulunanlara teşekkürlerini sundu.
13. TÜRKSOY Opera Günleri kapsamında KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na nezaket ziyaretinde bulunan TÜRKSOY heyetine Genel Sekreter Düsen Kaseinov, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı adına Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, KKTC Kültür Dairesi Müdürü Dervi Beyit, müdür yardımcısı Candaş Yolga, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü Hasan Alptekin, TÜRKSOY KKTC Ülke Temsilcisi Güler Fedai ve sanatçılar katıldı.
TÜRKSOY Opera Günleri, ilk kez 17-18 Şubat 1994 tarihinde Marmaris’te düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Dördüncü Dönem Toplantısı’nda alınan bir kararla TÜRKSOY’a üye ülke sanatçılarının katılımıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenmiş olup günümüzde artık gelenekselleşerek her geçen yıl artan bir ilgi ve katılımla başarıyla sürdürülmektedir. TÜRKSOY organizasyonuyla gerçekleştirilen bu konserlerle Kuzey Kıbrıs, Türkçe konuşan halklar ve topluluklara mensup opera sanatçılarının buluşma noktası haline gelmiştir. TÜRKSOY opera günlerinin ve diğer sanat dallarındaki faaliyetlerin ülkemizde daha nice yıllar devam etmesi en büyük temennimizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder